Burkolás, csempézés

Építési tippek, tanácsok PDF Nyomtatás E-mail

Burkolási tanácsok, csempézés, járólapok leragasztása.

Fürdőszoba, erkély és terasz vízszigetelése.

 

 Általában gyárilag előkevert por alakú ragasztókat használunk a lapok és az aljzat összekötésére.

Ezeket a ragasztókat csak tiszta vízzel, ill. bizonyos esetekben a ragasztóval együtt ?csomagolt? folyékony adalékszerrel kell keverni.

Ezzel a módszerrel a megfelelően alapozott felületre kevesebb anyagfelhasználással, gyorsabban és nagy biztonsággal lehet a burkolólapot ragasztani.

Alapozásnál használhatunk bármilyen diszperziós alapozót, ez kellőképpen megköti a port és jó tapadóréteget képez a burkolólap és a beton között.

A "csempét a csempére" burkolás előtt feltétlenül szükséges speciális tapadóhíd a tökéletes tapadás eléréséhez.

Célszerű a burkolást pontosan meghatározni a mit, hova, milyen körülmények között akarunk ragasztani kérdések megválaszolásával.

Fontos tisztázni azt is, milyenek lesznek a használati körülmények (normál vagy erősebb terhelés).

A különböző szempontok közül mindig az ?erősebb? a meghatározó. Ezért pl. greslapot beltérben sem szabad ún. ?beltéri csemperagasztó?-val leragasztani,

mert a greslapnak nagyon alacsony a vízfelvétele  (alig néhány százalék) és a csemperagasztó csak ún. szívó lapokhoz használható.

A ?fagyálló ragasztó? szintén félreérthető megfogalmazás és sok bosszúság forrása lehet. Jól alkalmazható fagyálló lapok beltéri, vagy alacsony hőmérsékletű helyiségekbe

( pl. fűtetlen kamra ) történő ragasztásra, de nem szabad pl. kültéri teraszok burkolásához felhasználni.

Erre a feladatra már rugalmas, vagy más néven flexibilis ragasztóra van szükség, ami a szélsőséges hőingadozások okozta mozgásokat is képes felvenni.

Gondoljunk csak egy nyári kánikulában jött hirtelen záporra, ami az átforrósodott burkolatot néhány perc alatt több tíz fokkal képes lehűteni.

A ragasztók nagy része ?vékonyágyazású?, ami azt jelenti, hogy a lap alatti végleges ragasztóréteg vastagsága max. 5 mm lehet egy rétegben felhordva.

Ha a felület egyenetlenségei miatt ez nem elég, két megoldás közül választhatunk: aljzatkiegyenlítőt öntünk ki, vagy vastagágyazású ragasztót választunk,

amivel maximum 20 mm?ig növelhetjük a felhordható ragasztóréteg vastagságát.

A bekevert ragasztót egyenletes vastagságban, fogazott glettvassal kell felhordani az alapra, majd a lapokat enyhe ütögetéssel a helyükre igazítani.

A lapok közé, ha szükséges tegyünk fugakeresztet, ez megadja a tökéletes illeszkedést.Itt használhatunk több méretet is.

Kültérben a lapok hátát is meg kell kenni, ami viszont lassítja a munkát. Ezt elkerülhetjük folyékonyágyas ragasztó használatával, amivel biztosítható a szükséges hézagmentes ragasztás.

Mindig tartsuk be a zsákon található keverési és feldolgozási előírásokat, hogy a ragasztó azt nyújtsa, amit elvárunk tőle.

A keverés történhet géppel és kézzel.

A fugázás előtt vegyük ki a kereszteket  a lapok közül óvatosan, hogy a csempe ne sérüljön, a kitüremkedő ragasztó darabokat távolítsuk el, erre tapétavágó kést szoktam alkalmazni.

Az előírt mennyiségű keverővízzel bekevert fugaanyagot a kitisztított fugákba bedolgozzuk, majd a szükséges száradási idő után vízzel lemossuk a felületet éskialakítjuk a kívánt fugaképet.

 

 

Vízszigetelést vizes helységekben és teraszokon szoktunk alkalmazni.

Erre a feladatra kiválóan alkalmasak az előre bekevert, ún. "folyékony fóliák".

A szigetelő anyag felhordása előtt használjunk alapozót(ez lehet ugyan olyan, mint amit a burkolás előtt használunk).

Szigetelés történhet glettvassal és teddy hengerrel is.Ügyeljünk arra, hogy ne hagyjunk lyukakat és kétszer kenjük le a felületet.

Sarkokba használjunk hajlaterősítő szalagot, ez megakadályozza a repedést.

Kültéren is használunk szigetelő anyagot, de itt kétkomponensűt, én a MAPELASTIC tipusút használom.

Itt összekeverjük a két anyagot és glettvassal a felületre kenjük.Tartsuk be a keverési arányokat!

 

Módosítás dátuma: 2009. szeptember 29. kedd, 19:27
 

Vélemények

Gyors, pontos, megbízható szakember!
Zsellér Gábor
Gyönyörű munkát végzett, csak ajánlani tudom!
Illésné Unti Margit
csempezes.com : Home

Csempézés